”MUZICA” NU VA ÎNCETA ÎN 2019!  SE VA AUZI DOAR MAI ÎNCET!

 

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară publica în primele săptămâni ale lui 2019, o statistică ce – aparent, ar fi trebuit să dea fiori mediului economic în general, iar celui imobiliar în mod special.

Evoluția numărului tranzacțiilor imobiliare la nivel național – pe care ANCPI, o publică de altfel lună de lună, ne aduce din nou în prim plan o serie de ”trăiri” pe care dezvoltatorii imobiliari le-au mai experimentat nu mai devreme de 2009-2010, adică în plină criză economică!

Pe întreg anul trecut, numărul total al tranzacțiilor imobiliare se ridica la circa 563.501 tranzacții la nivelul întregi țări, adică exact câte tranzacții au avut loc în 2009, în plină criză!

La nivelul Județului Giurgiu, situația este și mai dezastruoasă sub acest aspect; Dacă, în 2009 s-au contabilizat tot anul 8.065 de tranzacții imobiliare, în 2018 Giurgiu ”se lăuda” cu doar 6.090 de tranzacții.

Situația are atât cauze majore, sistemice – cum ar fi evoluția comportamentului financiar al populației sau migrația demografică, dar și cauze cu impact mai mic, cum ar fi noile reglementări privind achizițiile auto, ce au intrat în vigoare la începutul anului 2017, când de altfel se constată o scădere și mai abruptă a tranzacțiilor imobiliare!

Să le luăm pe rând!

Comportamentul financiar al populației.

În 2009, disponibilitățile la vedere în lei se situau aproape de nivelul de 36.868,8 milioane RON, aproape de 3 ori mai puțin față de sfârșitul anului trecut, când se înregistra un volum total al disponibilităților de 106.506,9 milioane RON. Același raport de creștere au suferit și disponibilitățile la vedere în valută, de la 21.413 milioane RON la 60.488 lei!

Dacă disponibilitățile la vedere s-au bucurat de o creștere triplă a volumelor, nu același lucru s-a întâmplat cu volumele depozitelor la termen, atât în valută cât și în lei, iar aici explicația este mai mult decât justificată. Dobânzile depozitelor bancare la termen s-au diminuat substanțial, de la 5-6%p.a. în 2009, la circa 1-2%p.a. în 2018.

În privința volumului creditării, creditele în lei au fost vedetele incontestabile ale acestei perioade, volumele crescând de la 79.788,4 milioane RON în 2009 la 164.769,8 milioane RON la sfârșitul anului trecut, diferențele dintre soldul creditelor în lei și disponibilitățile la vedere în aceeași monedă, ajungând anul trecut la cel mai mare nivel  din perioada noastră de observație – 58.263 milioane RON!

Spre deosebire de evoluțiile naționale, județul Giurgiu rămâne unul dintre puținele județe (alături de Harghita și Mehedinți) al cărui sold total al creditelor la sfârșitul lui 2018 era sub nivelul din 2009! Volumele disponibilităților la vedere, dar și a depozitelor la termen se mențin însă în același raport de creștere cu cel național!

Evoluțiile demografice

Schimbările demografice dacă sunt majore duc într-un final la scăderea cererii pentru imobiliare.

Ce spune INS?

Conform Institutului Național de Statistică (INS) am pierdut aproape 1 milion de români în ultimii 3 ani,  650.000 din emigrare și 350.000 din cauza sporului natural negativ; numărul de căsătorii scăzut cu 10% (2018 vs. 2017); numărul de divorțuri crește la maximul istoric (20% la 5 ani de la căsătorie) iar noua generație pare mai flexibilă și mai mobilă ca niciodată – majoritatea își fac planuri de căsătorie după 30 de ani și doresc să fie mai independenți și mai mobili, nu să ia un credit pe 30 de ani ca să rămână blocați cu aceeași casă, în același oraș.

 

Piața Auto

Numărul de înmatriculări auto a explodat în ultimii 2 ani calendaristici. Dacă în tot anul 2016 se înregistrau 392.209 înmatriculări conform datelor celor de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – DRPCIV, în 2017 și 2018 cifrele aproape că s-au dublat.

Intervalul de analiză nu este întâmplător ales; Ultimii 2 ani – 2017 și 2018, sunt exact anii în care statul român a renunțat la o mulțime de taxe dedicate deținătorilor de autovehicule – inclusiv mult blamata taxă de primă înmatriculare, iar rezultatele nu au întârziat să apară: oamenii au renunțat în unele cazuri la cumpărarea unei case în schimbul unui autovehicul.

În concluzie, scăderea prețului imobiliarelor cu intervale cuprinse între 20 și 30 % anul acesta, pare un scenariu mult mai plauzibil, decât intrarea în criză a acestui sector în 2019. Populația pare mai pregătită ca niciodată în ultimii 10 ani, să facă față eventualelor ”șocuri” de prețuri, fie ele venite și din zona energetică, însă nu pentru mult timp!

Rămâne de văzut ce ”cărți” vor juca băncile, după introducerea ”taxei pe lăcomie”, însă un transfer – în grup, al costurilor către clienții lor, nu ar trebui să surprindă pe nimeni, poate cel mult pe cei de la Consiliul Concurenței!

Așadar, anul ăsta dăm ”muzica” mai încet, ca să auzim când vine criza!

 

ditlgiurgiu.ro