SE APROPIE ULTIMUL TERMEN DE PLATĂ PENTRU IMPOZITELE ȘI TAXELE LOCALE!
Impozitele locale datorate de firme și populație pentru clădirile, terenurile și mașinile deținute trebuie plătite anual în maxim două tranșe, așa cum prevede Codul fiscal. Dacă prima tranșă a fost în ultima zi a lunii martie, a doua este în ultima zi a lunii septembrie.
Regula de bază spune că cei care dețin bunuri în proprietate la data de 31 decembrie a anului anterior sunt cei care trebuie să achite impozitul pentru tot anul curent, potrivit titlului IX din Codul fiscal.
Prima tranșă trebuia plătită până la 31 martie 2022, iar tranșa a doua trebuie plătită până la 30 septembrie 2022. Desigur, o bună parte dintre contribuabilii giurgiuveni au putut achita integral impozitele locale până la primul termen de plată, încasându-se circa 22 milioane de lei, ocazie cu care au putut beneficia de o bonificație de până la 10% din partea autorităților locale.
Noutatea este că, începând cu 2023, valoarea clădirilor este stabilită, teoretic, în baza studiilor de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, ce sunt administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici, așa cum prevede OG 16/2022.
Valorile impozabile se calculează în anul de referință, adică începând din 2023, în funcție de valorile din studiile de piață aferente anului anterior. Până acum, valoarea folosită pentru impozitare era stabilită prin raportul de evaluare depus periodic de fiecare deținător de clădire cu destinație nerezidențială sau – în cazul proprietarilor de clădiri rezidențiale, pe baza unor criterii bine reglementate de Codul Fiscal.
La momentul actual, în țară, nimeni nu pare să știe cum vor fi calculate concret valorile pe baza cărora se vor stabili impozitele anul viitor, acesta fiind și motivul pentru care Guvernul dă semne că ar amâna noul sistem de impozitare.
Laurențiu Țintea
Director Executiv - DITL Giurgiu