CLARIFICĂRI FISCALE IMPORTANTE
În cursul serii de ieri, 20 decembrie 2022, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale.
Câteva ore mai târziu acest act normativ – transpus în Legea 370/2022 era publicat în Monitorul Oficial, aducând mult așteptatele clarificări.
Pe scurt, actul normativ, care intră în vigoare pe 23 decembrie 2022, prevede următoarele schimbări, ce vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2023:
• sistemul de impozitare locală a clădirilor (pe baza grilei notarilor) se va aplica abia din 1 ianuarie 2025, iar până atunci cel actual rămâne neschimbat;
• noul plafon de 500.000 euro de la regimul impozitului micro se va aplica începând cu veniturile din 2023, nu veniturilor din 2022; în plus, firmele de consultanță fiscală vor putea rămâne la regimul micro indiferent cât câștigă din consultanță fiscală, prin raportare la veniturile totale;
• din 2023, unele firme din HoReCa vor datora, în anumite condiții, atât impozit micro, cât și impozit pe profit;
• clarificare importantă: pentru dividendele distribuite în baza bilanțurilor interimare din 2022, impozitul nu se va majora la regularizarea din 2023;
• obligația firmelor de a accepta plata cu cardul, în relația cu clienții, va interveni, din ianuarie 2023, în funcție de încasările în numerar, nu în funcție de cifra de afaceri.
”În privința noului mod de impozitare a clădirilor, este timp suficient pentru ca primăriile prin serviciile de impozite și taxe, să-și actualizeze informațiile, dar cu condiția ca în 2023 să se facă pași importanți în sensul ăsta! 2024 este după cum știm un an electoral, iar de regulă în anii electorali nu prea se fac schimbări structurale, cu atât mai mult în materie de impozitare.” a precizat Laurențiu Țintea, directorul DITL Giurgiu.
Pentru că legea pentru aprobarea OG 16/2022 a fost contestată la CCR (Curtea Constituțională a României) exista riscul ca modificările să fie întârziate. Dacă CCR admitea vreo sesizare de neconstituționalitate, atunci legea de aprobare s-ar fi întors în Parlament pentru reexaminare. Însă, din moment ce CCR a respins recent obiecțiile, legea a fost promulgată marți de șeful statului și la scurt timp a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.228/2022.
Sesizările de neconstituționalitate au vizat prevederi din OG 16/2022. Una viza noul sistem al impozitelor locale, iar cealaltă viza suprataxarea muncii part time.
Dacă legea nu ar fi intrat în vigoare la timp, regulile din OG 16/2022, ce erau programate pentru 1 ianuarie 2023, s-ar fi aplicat în forma gândită inițial de Guvern, formă care, în foarte multe primării din țară, nu putea fi aplicată.
ditlgiurgiu.ro