ANUL 2020 ÎN ZODIA FACILITĂȚILOR FISCALE
Pandemia de Covid-19 a determinat, atât la nivel național cât și internațional, ca o parte importantă a activităților economice să fie sistată pe o perioadă nedeterminată, situație care a făcut ca toate statele să ia în calcul oportunitatea luării unor măsuri care să fluidizeze circuitele economice.
Nici România nu a făcut excepție de la asta. Majoritatea măsurilor au fost binevenite în economie per ansamblu, dar și punctual pe ramuri sau categorii sociale, aducând cu ele unele efecte benefice.
Pentru că au fost semnificativ mai multe facilități fiscale față de alți ani, în cele ce urmează vom face o trecere în revistă a unora dintre cele mai importante măsuri fiscale adoptate de la începutul lui 2020 și până în prezent.
AMÂNĂRI LA PLATĂ. SISTAREA EXECUTĂRILOR SILITE.
Una dintre primele măsuri adoptate pe parcursul stării de urgență a fost reglementată prin OUG nr. 29/2020, și anume amânarea la plată până la expirarea unui termen de 30 de zile de la momentul încetării stării de urgență, a tuturor obligațiilor fiscale datorate de contribuabil (impozite, contribuții).
Prin această ordonanță, Guvernul a decis ca obligațiile fiscale scadente după intrarea în vigoare a ordonanței nu sunt considerate obligații restante și prin urmare s-a luat decizia de a nu se calcula și datora dobânzi şi penalităţi de întârziere, și de a nu se începe executarea silită prin înfiinţarea popririi asupra creanţelor bugetare.
Măsurile au impulsionat firmele să își continue o perioadă activitatea fără a exista o presiune pentru plata obligațiilor bugetare. În definitiv, măsura adoptată de Guvern era o amânare la plată a obligațiilor bugetare, care a adus cu ea un impact benefic asupra activităților comerciale ale firmelor și ale populației.
BONIFICAȚII LA IMPOZITUL PE PROFIT.
O altă categorie de venituri luată în vizor de Guvern a fost impozitul pe profit; Astfel, prin OUG nr. 33/2020 se acordă o bonificație celor care își achită, la scadență, impozitul pe profit/plata anticipată trimestrială aferente trimestrului I al anului 2020, cu termen scadent 25.04.2020. Marii contribuabili vor beneficia de o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mijlocii precum și alte categorii de contribuabili cum ar fi asociațiile, ONG-urile, fundațiile, etc. vor beneficia de bonificații de 10%.
RAMBURSAREA TVA.
În privința rambursării de TVA, prin OUG nr. 48/2020 s-a determinat generalizarea acesteia. Astfel, taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecţiei fiscale. Măsura ajută enorm, fie și doar dacă ne gândim la fluidizarea circuitului economic, prin acordarea posibilității contribuabililor de a beneficia de rambursare TVA fără implicarea inițială a organelor fiscale principale. Chiar dacă limitarea în timp a măsurilor (până la 25 octombrie 2020) nu e chiar destul de inspirată, dat fiind că dificultățile economice se vor propaga pe o perioadă mai lungă, atât pe parcursul stării de alertă (și prelungirea acesteia), cât și ulterior acesteia, este totuși o măsură apreciată de mediul economic.
DOBÂNZI ȘI PENALITĂȚI ZERO LA ÎNTÂRZIERI.
O altă măsură a Guvernului Orban venită în sprijinul celor cu dificultăți temporare de lichidități, este dată de faptul că pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eşalonare neachitate până la împlinirea termenului de 30 de zile de la expirarea stării de urgență nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi. Astfel, această măsură reprezintă o plasă de salvare a debitorilor aflați în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești. Prin OUG nr. 99/2020 s-a prorogat termenul pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate până la 25 octombrie 2020.
PROROGĂRI DE TERMENE. AMNISTIE FISCALĂ PENTRU ACCESORII.
Poate una dintre cele mai apreciate măsuri luate o reprezintă prorogarea termenului pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, a Formularului 230 - Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat și pentru plata impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice, pentru veniturile obținute în anul 2019. Astfel, prin OUG nr. 69/2020 termenul pentru depunerea celor două acte, respectiv pentru plata impozitului și a contribuțiilor s-a prorogat până la 30 iunie 2020.
Dealtfel, prin OUG 69/2020 s-au mai avut în vedere și alte facilități cum ar fi:
- „pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv”, respectiv
- „pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.”
Prin OUG nr. 69/2020 s-a prelungit o așa numită o „amnistie fiscală”, pusă în practică și de Consiliul Local Giurgiu prin Direcția de Imozite și Taxe Locale, prin care dobânzile, penalităţile şi toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anulează dacă obligațiile principale sunt stinse până la data de 15 decembrie 2020. Textul de lege prezintă, din fericire, destul de explicit procedura de notificare pe care contribuabilul care dorește să beneficieze de facilitate trebuie să o urmeze, astfel încât obligațiile principale datorate de acesta să fie stinse până la data de 15 decembrie 2020.
RECALCULĂRI LA IMPOZITUL SPECIFIC.
În data de 25 iunie a intrat în vigoare OUG nr. 99/2020 care prevede măsuri legate de reducerea sarcinii fiscale privind impozitul specific, precum și prevederi speciale pentru contribuabilii cu an fiscal diferit. Astfel, în ceea ce privește impozitul specific, cuantumul impozitului specific aferent anului 2020 se recalculează prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 zile calendaristice, perioada în care au întrerupt activitatea și numărul de 90 de zile calendaristice. Declararea și plata impozitului specific vor fi efectuate până la 25 octombrie 2020. Aceste măsuri ajută într-o mare măsură sectorul Horeca, sector afectat din plin pe perioada stării de urgență. Odată cu relaxarea treptată a măsurilor, contribuabilii din această industrie se raportează la această măsură ca la o impulsionare și un ajutor în vederea redeschiderii afacerilor.
Cel puțin pentru moment este prematur de apreciat asupra oportunității altor facilități, dată fiind incertitudinea ce planează la nivelul tuturor țărilor, și asta chiar dacă Guvernul este mai mereu asaltat cu cereri venite de la diverse ramuri economice sau zone sociale – HoReCa, medici, cadre didactice, etc.
Chiar dacă, măsurile luate nu susțin în toate cazurile companiile grav afectate de criză, ci se concentrează mai mult pe colectare, ele pun totuși la dispoziție facilități pentru firmele care au posibilitatea financiară și îndepliniesc condițiile impuse.
Laurențiu Țintea
Director Executiv - DITL Giurgiu