ÎNCHISOAREA PENTRU NEPLATA AMENZILOR,

AR PUTEA FI O SOLUȚIE ȘI PENTRU DIMINUAREA ACCIDENTELOR PE DRUMURILE PUBLICE!

De mai bine de 5 ani legea dă posibilitatea autorităților să facă demersuri pentru transformarea amenzilor contravenționale luate de populație, în ore de muncă în folosul comunității.

Prestarea unei activități în folosul comunității se poate aplica numai contravenienților persoane fizice și nu poate depăși 300 de ore.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană nu achită amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii și nu există posibilitatea executării silite a acesteia – adică cei sancționați nu au venituri sau bunuri care pot fi valorificate, Primăriile prin serviciile de impozite și taxe au dreptul legal să ceară instanței de judecată înlocuirea amenzii cu obligarea contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității.

”În orașul nostru, de la începutul anului și până în prezent 28 de datornici execută sau urmează să presteze muncă în folosul comunității, iar la rând mai așteaptă alți 104 datornici. Transformarea amenzilor în muncă în folosul comunității e o soluție și nu prea; E adevărat că unii de jenă reușesc să facă rost de bani și să achite datoriile, dar cea mai mare parte ori nu sunt de găsit ori efectuează această muncă!

Nu consider că este o soluție pentru creșterea încasărilor pentru că numai în cazul nostru, de când am început aceste acțiuni, ”s-au topit” nu mai puțin de 2.200.000 lei din amenzi, prin transformarea lor în muncă! Ori, mă îndoiesc că administrația locală a beneficiat foarte mult de munca acestor contravenienți!”

În prezent soldul amenzilor de încasat se ridică în acest moment la puțin peste 13.000.000 lei, iar această valoare crește de la o zi la alta, pe măsură ce populația ia amenzi!

”O soluție pentru constrângerea acestora de a plăti aceste amenzi sau de a efectua munca în folosul comunității, ar fi reintroducerea închisorii contravenționale în cazul refuzului. Revenirea la această prevedere i-ar face mai prudenți și pe cei certați cu legea pe drumurile publice.” a precizat directorul DITL Giurgiu Laurențiu Țintea

 

www.ditlgiurgiu.ro