CRESC SALARIILE ȘI ÎN 2019! PÂNĂ CÂND?

Conform proiecției principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial până în 2022, Comisia Națională de Prognoză estimează în 2019 pentru Județul Giurgiu una dintre cele mai mari creșteri a salariului mediu net!

Dacă anul trecut salariul mediu net se ridica la 2.298 lei (cu 13,9 % mai mare decât în 2017) anul acesta este estimată o creștere ceva mai temperată, până la 2.501 lei (cu circa 8,8%). Cauza o reprezintă - pe de-o parte creșterea salariului minim pentru angajații cu studii superioare, iar pe de altă parte acordarea pentru salariații de la stat a indemnizației de hrană în cuantum de două salarii minime pe an. Nu este și cazul Municipiului Giurgiu, unde Consiliul Local a luat hotărârea diminuării salariului brut a angajaților Primăriei Giurgiu, cu valoarea indemnizației de hrană, astfel că la nivel global nivelul salariului mediu net va rămâne același pentru aceștia.

Mai trebuie menționat că salariul mediu net din județul Giurgiu este în continuare mult în spatele mediei naționale; Astfel un angajat din județul nostru va câștiga anul acesta în medie cu circa 16% mai puțin decât unul din Iași, Brașov sau Sibiu, Bucureștiul și zona Ilfov, conducând în top, cu un salariu mediu net în 2019 de 3.926 lei/salariat.

Efectele acestei creșteri se văd în special asupra ratei șomajului; Dacă anul acesta pentru Județul Giurgiu este estimat un nivel de circa 3% al ratei șomajului, cu o ușoară creștere la 3,3% la nivel național, până în 2022 Comisia Națională de Prognoză dă ca sigură coborârea acestei rate sub 3%, și creșterea salariului mediu net în întreaga țară la aproape 3.500 lei!

ditlgiurgiu.ro